ZMENEK Z DRUGO OBLEKO

 

Zmenek_z_drugo_obleko10V ponedeljek, 9. 1. 2012, smo na OŠ Črna na Koroškem organizirali akcijo Zmenek z drugo obleko. Zelo odmevna je bila podobna akcija, ki se je izvedla v mesecu decembru v našem glavnem mestu. Takrat smo družno ugotavljali, da imamo tudi mi doma ogromno tekstilnih izdelkov, ki jih več ne uporabljamo, in smo se strinjali, da bi podobno akcijo, seveda v manjšem obsegu, organizirali na naši šoli.


Povezali smo se z Ekologi brez meja in ga. Barbara Živčič nam je prijazno posredovala vse informacije o projektu Tovarna dela – tekstil, navedla priporočila za izvedbo akcije in dovolila uporabo Zelenega pečata.

Izvedeli smo, da je na osnovi tega projekta že organizirano v naši neposredni bližini skladišče, katerega članice so nam pri izvedbi akcije nudile podporo in pomoč. Skladišče se nahaja v Dravogradu, v organizaciji Zadruga Dobrota z. b. o., pod vodstvom ge. Suzane Tratnik.


Zmenek_z_drugo_obleko11Prebivalce Črne in okolice smo obvestili o akciji in počakali na njihov odziv. Bili smo pozitivno presenečeni. Ogromno ljudi, tudi takšnih, ki nimajo otrok v šoli, se je odzvalo in prineslo odvečna oblačila, modne dodatke ter hišne tekstilije. Mnogi so si izmed ponujenih oblačil izbrali kos ali dva že rabljenega oblačila in jih odnesli s sabo. Bili so navdušeni nad akcijo in izražali željo, da bi še kdaj organizirali kaj podobnega. Še v času Zmenka smo se odločili, da bomo organizirali naslednje zbiranje v mesecu aprilu. Vsak udeleženec je prejel certifikat Zeleni pečat, s katerim so na dan akcije formalno zapečatili svoje predsodke in postali ambasadorji nošenja rabljenih oblačil.


Zmenek_z_drugo_obleko17Naslednji dan smo učencem šole v glavnem odmoru ponudili podarjena otroška oblačila in jim omogočili, da so si izbrali in odnesli njim všečna oblačila. Od teh si je okoli 40 učencev izbralo po en kos ponujenih oblačil.

Ravno tako smo zbrana oblačila ponudili CUDV Črna, kjer so naše povabilo sprejeli z velikim zadovoljstvom in odbrali oblačila za svoje gojence.

 

Še nekaj statističnih podatkov:

Akcije se je udeležilo 53 posameznikov, ki so oddali skupaj 850 kosov oblačil. To pomeni povprečno 16 kosov posameznik. Zbrali smo 238 kg tekstila. Od tega si je 88 udeležencev izbralo 171 kosov rabljenih oblačil ali modnih dodatkov, kar pomeni, da je vsak izmed njih odnesel domov 2 oblačili.

 

Zapisala koordinatorica EKO šole:

 Alojzija Kos

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)