ZIMOVANJE 1. razred 2016,

Logarska dolina, 2. 3. – 4. 3. 2016

Prvošolci so se letos skupaj s svojima učiteljicama in svetovalno delavko odpravili na zimovanje v Logarsko dolino, kjer jih je čakalo mnogo presenečenj in zanimivih prigod.

Po veseli vožnji z veliko prepevanja trenutno najbolj priljubljenih pesmi »Gremo na morje«, »Gremo fantje!« in »Delamo galamo« smo prispeli v naš domek naslednjih treh dni – Penzion na razpotju.

P1110810 P1110840P1110819

Prijazna gospodarica hiše Andreja Plesnik nas je sprejela s toplimi prigrizki ter nam razkazala hišo s prijetnimi sobicami. Potem pa nas je čakala že prva velika dogodivščina. S klici smo iz gozda priklicali škratka Nejkota! Nejko nam je odprl vrata v svoj »Pravljični gozd« in nam pokazal, zakaj se trem prašičkom ni podrla le hišica iz kamenja, kje je skrila muca copatarica copate, kam je Bedanec zaprl Brinclja ter kakšna je to sol, ki jo je prevažal Martin Krpan. Pri tem pa nam je opisal še veliko drugih pravljic in lokalnih pripovedk, tudi tisto o škratku Zvonkotu, ki rad nastavlja kamne in korenine po gozdu ob katere se popotniki nepričakovano spotaknejo. V pravljičnem gozdu, pa nas je čakalo še eno presenečenje, sladki skriti zaklad! Z njim pa smo se posladkali v hiši.

P1110855 P1110865

Ker pa po večernih igrah in večerji še nismo hoteli spat, smo skupaj z Andrejo priredili »pižama party« ter tako delali galamo in prepevali pesmi Milana Kamnika še pozno v noč. Mogoče celo v sanjah 🙂

P1110869 P1110904 P1110884

V sredo smo po zajtrku napisali svoje dnevnike, potem pa nas je obiskala pastirica Mica in prinesla s seboj mehko volno njenih ovčic. Pokazala nam je kako se češe volno in kako lahko iz nje naredimo celo klobuk. Mi pa smo si s tehniko filcanja naredili vsak svojo volneno »slikico«. Iz gore milnice smo potegnili prave umetnine.

P1110922 P1110926

Potem pa so nas učiteljice razdelile v tri skupine in že smo se preizkusili v teku na smučeh. V krogu pred hišo smo se šli igro, kdo čim hitreje zadrsa po »špurah« brez da pade nazaj. In rezultat ..? Vsi zmagovalci! Vsakemu je uspelo narediti vsaj dva kroga. Po našem kosilu pa smo se preizkusili še v hitrostnem dričkanju na daljavo s sosedovega velikega hriba. Super je šlo, četudi je bilo treba na nekaterih mestih preskočiti še kakšen šop trave.

P1110943 Čisto premočeni in nasmejani smo se vrnili v hišo, dali sušit naše kombenizjone in si odšli pripravit nekaj sladkega za nočni pohod. Skupaj z Andrejo smo spekli piškote in spoznali peko kruha. Slastna palačinkasta večerja nam je dala novo energijo za pripravno na nočni pohod z lučkami. Bilo je super, sicer na žalost nismo videli nobenega škratka, smo pa zato na nebu lahko opazovali veliki voz in bojevnika oriona. Potem pa še pravljica in skok v posteljo!

P1110976Naš zadnji dan zimovanja nas je dodobra presenetil jutranji pogled skozi okno … in tam je že bila gora snega! Sveže zapadli snega nam je sicer preprečil jutranji tek na smučeh, a nič za to! Gradnja gradov, snežakov, valjanje po svežem snegu in dričkanje pred hišo pa to zimo tudi ni kar tako. Še dobro, da nas ni čisto zasnežilo in smo se lahko po kosilu spakirali še zadnje najdene nogavice in rokavice potem pa se preko Slovenj Gradca odpeljali domov.

3x hura za Logarsko dolino! Upam, da se še vrnemo kdaj tja 🙂

Zapisala: Neža Kos

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)