IMG_0203V okviru predmeta Sodobna priprava hrane, smo se odločili, da si bomo pripravili poljski sladici. Bogata poljska kuhinja je pod vplivom narodov, s katerimi je bila v neposrednem stiku, po pokrajinah pa je zelo raznovrstna.

Značilna živila poljske kuhinje so: kislo zelje, rdeča pesa, kumare, koleraba, smetana, gobe, prekajene in druge vrste klobas. Mesne jedi so na Poljskem še posebno aromatične zaradi uporabe začimb, kot so koper, kumina, majaron, poper in peteršilj.Temeljne sestavine poljske kuhinje so: žitarice (rž, pšenica, proso, ječmen, ajda), krompir, vložena zelenjava (kumarice, rdeča pesa, zelje) in skuta. Sicer pa v poljski kuhinji lahko izbiramo med raznolikimi jedmi. Gobova juha iz gozdnih gob in żurek (kisla juha) sta najbolj prepoznavni. Najpopularnejše sladice so: jabolčna pita (jablecznik) in torta iz medenjakov (piernik) sta pravi poslastici.

IMG_0196   IMG_0197   IMG_0198   IMG_0200
IMG_0201    IMG_0204   IMG_0205   IMG_0216
Lotili smo se hitre poljske sldice, ki jo Poljaki pogosto pripravijo ob prihodu obiskov. Gre za manjše in debelejše palačinke, ki vsebujejo veliko različnega suhega sadja (marelic. sliv, brusnic, rozin). Zraven smo pripravili napitek iz jabolk (kot naša jabolčna češžana).

IMG_0208   IMG_0211  IMG_0212  
Napitek si pripravijo tudi iz hrušk ali sliv. Oboje je bilo zelo okusno in tudi preprosto za napravit. Res enkratna izbira, kadar dobimo obisk.

Vesna Burjak
(Skupno 497 obiskov, današnjih obiskov 1)