PODRUŽNICA JAVORJE

Podrunina_OS_JavorjePo zapiskih v šolski kroniki je že leta 1850 v Javorju delovala nedeljska šola. 1889 je Deželni šolski svet sprejel odlok o ustanovitvi podružnične šole pri sv. Joštu v Javorju. Pouk je potekal dvakrat na teden  v prostorih na kmetiji pri Dobrodelu. Šolo so leta 1891 zaprli in jo kasneje, leta 1901 ponovno odprli. Pouk je takrat potekal v veliki sobi domačije Franca Stoparja, p. d. Mežnerja. Šola v Javorju je postala podružnica osnovne šole v Črni, pouk pa je bil obvezen za vse otroke.

Leta 1973 so zgradili novo šolsko poslopje, nekoliko pod središčem Javorja, kjer poteka pouk še danes. Šola leži na nadmorski višini 1160 metrov  in je tako še vedno najvišje ležeča šola v Sloveniji.

V šolskem letu 2011/12 obiskuje podružnično šolo Javorje devet učencev, od tega en učenec prvi razred, štirje učenci šesti razred, dva učenca osmi razred in dve učenki deveti razred. Vsi učenci so združeni v en oddelek in pouk poteka v štirih kombinacijah. Večino predmetov poučuje razredničarka Bojana Hudrap, na šoli poučujejo še učiteljice iz centralne šole, ki na šolo prihajajo občasno.

Učenci so vključeni v interesne dejavnosti, ki potekajo na šoli. Veliko nastopajo na prireditvah v kraju in drugje. Večkrat v svojo družbo povabijo tudi starše in znane osebnosti, ki jim  s svojimi različnimi pogledi na svet popestrijo vsakdan.

(Skupno 714 obiskov, današnjih obiskov 1)