V četrtek, 20. 6. 2019, smo v Kulturnem domu Črna na Koroškem gostili izjemno osebo, Sanelo Banović. Mlada zdravnica, zaposlena na Gastroenterološkem oddelku v UKC Ljubljani, je v predavanje vključila svoja strokovna znanja psihologije, psihoterapije in tradicionalne kitajske medicine ter nas popeljala v razmišljanje vpliva pozitivne komunikacije na medsebojni odnos.

S humornim načinom nam je razkrila, kako toksične in negativne misli vplivajo na naše zdravje. Poudarila je, da medicina v današnjem svetu zelo hitro napreduje, vendar še vedno ni mogoče predpisati zdravila za »dušo, ki boli«, ki je utrujena od slabih, negativnih odnosov. Človeško telo je »stroj« − premalo se zavedamo, da smo omejeni, nadomestljivi in zamenljivi. To spoznamo velikokrat prepozno in še takrat stremimo po fazi »samo še to, da preživim«.

Med predavanjem je izpostavila bistvena vprašanja: Zakaj je izgovorjena lepa beseda danes stres? Smo res izgubili notranjo motivacijo za življenje in je naša največja težava komunikacija s tistimi, ki jih imamo najraje? Zakaj hitimo v službo in se nam ne mudi domov k svojim najbližjim? Nam je po naporni službi ostalo še kaj energije za družino?

Poudarila je, da vse življenje ne damo nič nase, se ne slišimo in zaustavimo; gojimo slabe emocije jeze, kronične žalosti, nevoščljivosti, ljubosumnosti, strah; živimo za strupene besede in nerazrešene odnose, ki smo jih zmožni rešiti le tik pred smrtjo. Nerazrešeni odnosi, ki so v glavi, zastrupljajo naše telo. Ob trenutku soočenja z boleznijo nam denar in služba nista več pomembna. V trenutku praznjenja svoje duše se tega ne bomo nikoli spominjali. Ne bodimo utrujeni od življenja, predajmo se harmoniji pozitivnih čustev, ljubezni, dotikom in objemom. Stremimo k pozitivnemu načinu razmišljanja in si vzemimo čas zase in bližnje.

Besede predavateljice so na nas pustile močan vtis. Navdušila nas je s svojimi mislimi o  pomenu komunikacije in razmišljanja za naše psihofizično zdravje, o vplivu sreče in zadovoljstva v življenju ter o pomenu poslušanja svojega telesa.

Napisala: Polona Krajnc

 

(Skupno 199 obiskov, današnjih obiskov 1)