24. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT

24._nacionalni_otroski_parlament-4Dogodek se je odvijal v ponedeljek, 07. 04. 2014, V Ljubljani. Zbrali smo se parlamentarci in njihovi spremljevalci iz 17 slovenskih regij, da bi na Nacionalnem otroškem parlamentu izrazili svoja mnenja in poglede na razmere v družbi, kar je bila letošnja tema Otroškega parlamenta.
Iz koroške regije se je dogodka udeležilo 6 osnovnošolk, po ena učenka z OŠ Prevalje, OŠ Dravograd, OŠ Muta, OŠ Šentjan in dve učenki z OŠ Črna na Koroškem in sicer Naja Dolič in Monika Drol iz 6. b razreda.

Najprej je udeležence nagovorila podpredsednica državnega zbora, ga. Polonca Komar, naslednji je bil g. Borut Pahor, nato pa predsednica ZPMS ga. Darja Groznik in še nekateri drugi.

Po uvodnem delu in poročilu z lanskega Nacionalnega otroškega parlamenta so se parlamentarci razdelili v štiri skupine, v katerih so debatirali o naslednjih temah:

  1. Drugačen sem, saj si tudi ti
  2. Doseganje ciljev
  3. Revščina in brezposelnost mladih
  4. Vpliv medijev

Po končanem delu in razpravi po skupinah se je delo zaključilo s plenarnim delom in poročanjem predstavnikov posameznih skupin. Po tem, ko je bilo podano poročilo, so se parlamentarci aktivno vključevali v razpravo in možnost smo imeli slišati nekaj zelo dobrih predlogov in idej.

Pred plenarnim delom so se nam v dvorani pridružili še predstavnica OZN, ki vodi organizacijo za borbo proti nasilju nad otroki, predsednica vlade ga. Alenka Bratušek, ministrica za delo ga. Anja Kopač Mrak in še nekaj drugih poslancev in predstavnikov različnih ministrstev.

Ob koncu zasedanja smo izvedeli tudi za temo 25. NOP, ki so jo s tajnim glasovanjem izglasovali parlamentarci na začetku zasedanja. Tema za naslednje šolsko leto je IZOBRAŽEVANJE IN POKLICNA ORIENTACIJA.


Galerija

Mentorica ŠS in ŠOP na predmetni stopnji

OŠ Črna na Koroškem Andrejka Fajmut, prof.
(Skupno 164 obiskov, današnjih obiskov 1)