KULTURNI DAN VULKANIJA
 
IMG_3285Učenci prve triade smo v letošnjem šolskem letu v okviru projekta Geopark Karavanke spoznavali zanimivosti o vulkanih in geološke značilnosti našega planeta. Iz domačega kraja pod ugaslim vulkanom Smrekovec smo se drugošolci in tretješolci skupaj z učenci 1. triade POŠ Žerjav podali na raziskovanje Goričkega, kjer  je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije.

 

Na začetku smo spoznali krtka Olija, ki vas je vodil skozi večji del parka.

Na sodobni interaktivni mizi smo odkrivali svet vulkanov skozi preproste računalniške igrice.

Nato nas je pot vodila skozi lavino cev, v kateri se je dogajalo marsikaj vznemirljivega, vse do dvigala, ki nas je popeljalo v globino Zemljine skorje, kjer je imel Oli poseben časovni stroj. V stalnem begu pred čarovnico Ezo smo se ob pomoči 3D stereoskopske tehnike popeljali skozi zgodovino vesolja vse od Velikega poka do izoblikovanja Osončja in Zemlje. Posebej smo spoznali, kaj se je v daljni in bližnji preteklosti dogajalo na ozemlju, ki je danes na Goričkem, kako je bruhal vulkan, kakšni trobčarji so lomastili tam naokoli, kaj je prinesla ledena doba in kakšna je raznovrstnost Goričkega danes.

Ogledali smo si tudi razstavo o geoloških značilnostih Goričkega, kjer je predstavljen mineral olivin ter nekateri drugi minerali in fosili Goričkega, značilne kamnine ter mineralna voda. Oli nam je v svoji kuhinji ob pomoči znanega kuharja predstavil, kako se na Zemlji »kuhajo« različne vrste kamnin.   Zanimiv je bil tudi filmček o naravi Goričkega.

V doživljajskem parku smo z uporabo sodobnih tehnologij doživeli svet vulkanov z vsemi čutili, zato je bilo to za nas nepozabno doživetje.

 

Galerija

Zapisala: Jasmina Dretnik

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)