V petek, 30. 1. 2015, se je sredi zimske pravljične idile pričel naš dvodnevni tabor Kralj Matjaž pod goro Peco. Četudi se ni pričel ravno obetavno, saj je kar nekaj skupin zadnji hip, zaradi močnega sneženja, odpovedalo sodelovanje na našem taboru. Z veseljem smo pričakali naše goste iz Prve osnovne šole Slovenj Gradec in naše druženje pričeli s kratkim kulturnim programom in nagovorm gospe ravnateljice.

005 

002  001

Sledilo je potepanje po Črni. Gospod Aljoz Repanšek je bil naš vodič, povedal nam je obilo koristnih in še nepoznanih podatkov o Črni ter nas popeljal v Etnološki muzej, skozi sobo naših odličnih olimpijcev iz Črne; gospa Repanšek pa nam je prebrala dve svoji bajži. Na poti nazaj v šolo, smo srečali samega, pravkar prebujenega kralja Matjaža, ki je skupaj s svojim vojščakom nagovarjal mimoidoče, da mu postavijo nov grad, kjer bo prebival s svojo Alenčico.

010  013 011 017  036  034

V šoli nas je čakalo še ogromno dela. Učenci so se razdelili v skupine, narisali so skice svojih gradov, ki jih bodo naslednji dan gradili, Unescov glasnik Luka Kropivnik pa je posebej za nas pripravil delavnico, kjer smo pogledali kaj vse se nam je v življenju lepega že pripetilo in kakšne cilje ter želje imamo še pred sabo.

027  033  019  029

Po večerji smo odšli v kulturni dom, kjer smo si ogledali kulturno prireditev gostov iz Šolte, ki so nas očarali s svojimi folklornimi nastopi in odličnimi vokali, ob njihovih besedilih pa smo z mislimi odtavali na morje. Čeprav je čas hitro tekel, smo se družili še v telovadnici pri skupnih športnih igrah in plesu zumbe. Čeprav nas je čakal naporen dan, zlepa nismo zaspali; spoznavanje novih prijateljev in skupno druženje, pripovedovanje vicev – kdo bi ob vsem tem lahko hitro zaspal.

040  041  053  055

Jutro, sicer mrzlo, je prineslo še ogromno dela; zadnje priprave na gradnjo gradov, iskanje toplih oblačil, številnih pripomočkov za gradnjo, da le ne bi kaj pozabili. Kombiji so nas pri – 12 stopinjah Celzija odpeljali v sončno pravljico pod Peco. Sveže zapadel sneg, iskanje sončnih parcel za gradnjo ter jutranje sonce so nam prikradli nasmehe na lica. Za gradnjo snežnih gradov smo sestavili sedem skupin po sedem graditeljev; to so bili gostje iz Prve osnovne šole Slovenj Gradec, pridružili so se učenci iz šole Koroški jeklarji, ki so prišli gradit gradove v okviru projekta Popestrimo šolo. Najštevičnejši pa so bili učenci naše šole, katerim so se pridružili učenci podružnične šole iz Javorja.

17  18  068  069   075   077  22   21

Gradnja je šla učencem zelo dobro od rok, saj so nastale prave umetnine. Sledila je razglasitev najboljših treh osnovnošolskih gradov, saj smo tekmovali v svoji kategoriji. Nagrade sta skupaj s kraljem Matjažem in vojščakom, podelili gospa ravnateljica ter Unesco koordinatorica naše šole. Sledila je tudi podelitev nagrad avtorjem najboljših treh fortografij, saj je foto natečaj “Sneg in led” potekal v okviru Unesco projekta Kralj Matjaž pod goro Peco.

28  25   30 33   36  39

38  37  42

Gradnja gradov nas je izmučila, prenašanje težkih snežnih kock in veder vode nas je utrudilo. Po razglasitvi smo si ogledali še ostale gradove ter se odpeljali v dolino, kjer smo na šoli naredili zaključno evalvacijo našega tabora ter se posladkali s koroškimi dobrotami – borovničev štrudelj, skutini štruklji in kločevi nudlni so nas po napornem dnevu okrepčali. Polni lepih vtisov, smo pospravili stvari in odšli domov.

41    40

Po gradovih pa smo na šolo prejeli lepo presenečenje, saj so se nam na daljavo pridružili učenci dopolnilnega pouka slovenščine v slovenskih društvih Kredarica Novi Sad, Triglav Subotica in Emona Ruma. Ker niso imeli snega, so domovanja za našega pravičnega kralja Matjaža delali iz slanega testa.  Poslali so nam fotografije in pozdrave iz Vojvodine daleč k nam pod Peco.
Fotografija0412  Fotografija0400  Fotografija0408  Fotografija0375  Fotografija0411  Fotografija0376  Fotografija0372   Fotografija0374

Koordinatorica projekta Kralj Matjaž pod goro Peco Vesna Burjak

 

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)