V tednu med 25. 9. in 29. 9. 2018 je na naši šoli potekal projektni teden. V okviru tega smo izvedli kulturni, naravoslovni in tehnični dan, zaključili pa smo s športnim dnem. Rdeča nit celotnega tedna je bila uporaba IKT orodij in naprav, in sicer v povezavi s spoznavanjem kulturne in naravne dediščine domačega kraja.

Osmošolci in devetošolci so v okviru kulturnega dne raziskovali kulturne znamenitosti v Črni na Koroškem. Obiskali so etnološko zbirko, rudarski muzej na prostem, razstavo Naši olimpijci, se sprehodili po Črni, opazovali stavbe, pročelja vrat, spomenike in pripravili kratke predstavitve ter govorne nastope s pomočjo Power Pointa.

Učenci 6. razreda so prisluhnili zgodbam iz knjige Bajže s Koroške, ki jih je avtorica dela Marta Repanšek predstavila kar sama. S pomočjo spletne strani Občine Črna na Koroškem so učenci sami iskali različne podatke in izpolnjevali učni list.

Razne eksperimente, zanimivih kemijskih reakcij pa so pri naravoslovnem dnevu izvajali učenci 7. razreda.

V četrtek, 27. 9. 2018, so sedmošolci v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo obiskali Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika na Ravnah. Nekaj učencev je knjižnico obiskalo prvič in nekateri izmed njih kar niso mogli verjeti, da je del nje v čisto pravem gradu iz 16. stoletja. Slišali so veliko zanimivega o zgodovini gradu, si ogledali spominsko sobo Leopolda Suhodolčana, Franca Kotnika in Prežihovega Voranca ter z navdušenjem pogledali miniaturne Prešernove Poezije, najdebelejšo knjigo s kar 3000 stranmi ter faksimile Dalmatinove Biblije, katere original skrbno hranijo v trezorju. Po sprehodu skozi prizidek gradu, kjer je danes oddelek za odrasle, so se ustavili v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana, kjer so slišali še cilje projekta, si ogledali kratek film o knjigi Nataše Konc Lorenzutti: Avtobus ob treh, ki so jo na koncu tudi dobili v dar.

V okviru IKT projektnega tedna so učenci 6., 7. in 9. razredov izpeljali matematične delavnice, pri katerih so s koraki in metri izmerili šolska igrišča.

Učenci 6. razredov so morali izračunati obseg ter ploščino igrišč. Ugotoviti so morali, koliko žičnate ograje potrebujejo za ograditev igrišč ter koliko ploščic bi potrebovali za prekrivanje teh. Koliko vode bi vsebovali bazeni z enako površino, kot so velika igrišča, so ugotavljali učenci 7. razredov. Koliko asfalta bi potrebovali za njihovo novo preplastitev ter koliko bi nas to stalo, pa so ugotavljali učenci 9. razredov.

Uporabljali so aplikaciji »Pretvornik enot«, »Unit converter« ter spletno stran www.mojmojster.net.

Na tehničnem dnevu so se učenci spoznali oziroma nadgradili osnovna znanja Worda, Excela, Power Pointa. Poudarili so zlata pravila pošiljanja elektronske pošte ter preizkusili način dela v spletni učilnici. Obnovili so osnovna pravila varnega brskanja in komuniciranja s pomočjo spleta. Spoznali so tudi nekaj aplikacij: miMind, prva pomoč, iMovie, units plus. Nekatere vsebine so usvajali v računalniški učilnici, druge na tablicah.

Prvo- in drugošolci so v dveh dneh izdelali maketo našega kraja. V končni izdelek so združili vse znanje, ki so ga pridobili na učnih sprehodih in delavnicah.

Skupaj z zaščitniki so spoznavali osnove računalništva in s programom Slikar naslikali kulturne ustanove v Črni.

Zadnji dan so obnovili vse o varni poti v šolo in ob opazovanju prometa bili zelo presenečeni, kako gost je promet v dopoldanskem času.

Na športnem dnevu smo poskusili združiti gibanje in tehnologijo. Na takšen način smo učitelji želeli motivirati učence za pohodništvo ter jim narediti dan še bolj inovativen in zanimiv.

Najmlajši šolarji so se odpravili na bližnji hrib Teber.

Učenci od 3. do 7. razreda so se v skupinah odpravili do izvira reke Meže. S tablicami in s pomočjo atraktivne aplikacije Actionbound so opravljali zanimive naloge in iskali namige, kako priti do cilja.

Med potjo so si učenci zapeli nekoliko prirejeno znano pesem iz filma Kekec: »V eni roki nosim sonce, v drugi roki tablico …«.

Na pot proti Potočki zijalki so se podali učenci 8. in 9. razreda. Spotoma so fotografirali, snemali in komentirali zanimive prizore, ki so jih s pomočjo aplikacije iMovie predstavili v kratkem filmu. Najzanimivejše in izvirne izdelke so predstavili na skupni prireditvi ob zaključku tedna dejavnosti.

Otrokom je bil predstavljen način dela zelo všeč. Poleg zanimivega dogajanja in različnih dejavnosti so med celotnim tednom pridobili veliko informacij in znanja, ki so ga začeli tudi povezovati.

Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Lep športni pozdrav!

Marko Sonjak

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)