Tudi letos je na OŠ Črna na Koroškem potekal UNESCO tabor Kralj Matjaž pod goro Peco. Na tabor se je prijavilo šest šol, in sicer Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, OŠ Sveta trojica, OŠ bratov Polančičev Maribor, Prva OŠ Slovenj Gradec, OŠ neznanih talcev Dravograd ter naša šola.

V okviru tabora smo realizirali pester program, medgeneracijsko smo se povezovali, povezovali smo se tudi z Unesco šolami ter ostalimi šolami v okolici. Spoznali smo kulturno in naravno dediščino našega kraja in se povezovali s krajani.  V petek, 25.1.2019, so se udeleženci tabora zbrali v avli šole, kjer smo zanje pripravili kratek kulturni program, ki smo ga začeli z UNESCO himno, učenci so odigrali dramsko igro v koroškem narečju ter predvajali kratek film o Črni in njeni okolici. Nato so se udeleženci tabora razdelili v štiri skupine in se vključili v različne ustvarjalne in kulinarične delavnice. Poslikali so si majice, naredili izvirne obeske za ključe ter iz kosmatenih žičk izdelali snežinke, ki so  spominjale na prave minerale, saj smo jih potopili v solno raztopino. Spoznali so tudi pripravo koroških kločevih nudlnov, katerih pripravo so razložile kmečke žene, sami pa smo se z njimi posladkali po večerji.

Sprehodili smo se tudi po Črni, tako da so lahko spoznali naš kraj, ogledali so si etnološko zbirko, katero je z zanimivimi podatki predstavil g. Alojz Repanšek, razstavo Vas olimpijcev in naše olimpijce pa je podrobneje opisal g. Aleš Moličnik. Bajže o Črni je s pristnim koroškim narečjem popestrila gospa Marta Repanšek.

Po večerji so se učenci razdelili v pet skupin ter se lotili načrtovanja skic za gradnjo snežnih gradov. Nastale so zanimive skice mogočnih gradov, v katerih bi z veseljem bival kralj Matjaž. Ko so bile skice narejene, plani za naslednji dan pa dobro vtisnjeni v spomin, so se učenci podali v telovadnico, kjer so se igrali različne športne igre ter sklepali nova prijateljstva in poznanstva.

Okoli 23. ure so se učenci podali na zaslužen počitek, saj so si v treh učilnicah že predhodno uredili svoja ležišča.

V soboto zjutraj pa so se takoj po zajtrku pričele aktivne priprave in odhod na Matevževe travnike, kjer so že stale parcele za gradnjo snežnih gradov.

Na prizorišče gradnje je s Pece s padalom priletel sam kralj Matjaž in gradnja se je uradno pričela. Učenci so se z vsemi pripomočki in ustvarjalnostjo lotili gradnje. Za gradnjo so lahko uporabili le sneg, vodo, led in šibje ter si pomagali z orodjem, ki so ga prinesli s seboj. Bili so pridni in delovni kot mravljice, gradili so do 14. ure, vmes so si vzeli le čas za kosilo. Nastali gradovi so bili izvirni in čudoviti, komisija je tako imela zelo zahtevno nalogo, da je izbrala tri najlepše UNESCO gradove, saj je vsak izmed njih nanje naredil določen umetniški vtis.

Sledila je še razglasitev foto natečaja Zimski čas, ki je potekala v okviru našega projekta. Nastale fotografije in motive snega, ledenih sveč in drugih zimskih radosti je ocenjeval fotografski mojster Tomo Jeseničnik.

Izmučeni, a polni vtisov, smo se podali nazaj na šolo, kjer smo se okrepčali s koroško kulinariko ter naredili zaključno evalvacijo in zapisali vtise o dvodnevnem taboru.

Vesna Burjak, vodja projekta Kralj Matjaž pod goro Peco

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)