16.11. so bili učenci izbirnega predmeta Varstvo pred naravnimi  in drugimi nesrečami deležni zanimivega in izjemno dobro pripravljenega poučevanja pri gasilcih – reševalcih v GD Črna na Koroškem.

Spoznali so, kako se rešuje ponesrečence iz goreče hiše, preizkusili so reševanje pod masko, spoznali reševanje v primeru  nevarnih snovi, ko se je potrebno posebej dobro zaščititi, zvedeli so kdaj in kako se  uporablja AED aparat.

Preizkusili so se v reševanju iz jaškov, spoznali kako si pomagati v primeru, ko je nekoga stisnilo pod težkim bremenom oziroma, kako dvigniti težko breme. Tudi iz zadimnjene sobe, so se zmogli prebiti. Predvsem pa so ugotovili, da je v  kraju veliko nesebičnih ljudi, ki so pripravljeni žrtvovati precej svojega prostega časa za druge. Ti strokovnjaki morajo veliko časa vložiti v svoje izobraževanje, veliko v vzdrževanje in nabavo opreme in na koncu seveda v nesebično pomoč ljudem, ko jih pokličejo na pomoč. To smo doživeli tudi sami, ko je ravno proti koncu našega druženja prišel klic na pomoč. Spustili so vse iz rok, na hitro smo si rekli nasvidenje in že so odhiteli na intervencijo. Tokrat je bil njihov odzivni čas izjemen,  sicer pa je vedno tako. Hvala  za vse.

 

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)