13.11.2017logotip-sssz-prozorno-ozadje

V letu 2017 / 18 smo se na OŠ Črna odločili in poleg sheme šolskega sadja uvedli tudi  shemo šolkega mleka. Učencem 1x tedensko izmenično ponujamo sadje in zelenjavo in mleko in mlečne izdelke.  Šola v ta namen pridobi dodatna sredstva v višini 4 € na ućenca na leto za shemo mleka in 6 € na učenca na leto za shemo sadja in zelenjave.

V ta namen učencem ob četrtkih po 3. šolski uri ponujamo ustrezne napitke ali sadje in zelenjavo kot dodatek  šolski prehrani.

Ob tem imamo na šoli različne dejavnosti s katerimi želimo učence ozavestiti o pomenu prehrane , o načinu prehranjevanja .

V petek,17.11.2017 bomo v avli šole v ta namen prpravili prikaz zdravih zajtrkov in pripravili kar nekaj mlečnih in sadno zelenjavnih napitkov.

Shema šolskega sadja(v nadaljevanju: SŠS) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

 Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠS eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem, pri čemer je dala velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

ODOBRITEV ŠOL
 
Zainteresirana osnovna šola se za vsako šolsko leto posebej prijavi v shemo, kjer ji Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljevanju: Agencija) dodeli oziroma odobri predvideno višino pomoči za tekoče šolsko leto. Pomoč je predvidena za povrnitev stroškov nabave sadja in zelenjave, in sicer izključno za učence od 1. do 9. razreda, ki so vpisani v šolskem letu.

 Na naši šoli to shemo vodimo že več let!

 

 

Zapisala vodja šolske prehrane Sabina Kovačič

 

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)