Učenci Osnove šole Črna na Koroškem se zavedajo pomena mobilnosti v »domačem« okolju, vpliva okolja na samo zdravje in predvsem so ozaveščeni, da za dobro počutje lahko poskrbijo le oni sami – zato se odpravijo vsak petek, ne glede na vreme, peš v šolo.

Na osnovni šoli vodi projekt »peš bus« že dobra tri leta profesorica Andrejka Fajmut. Mlade ozavešča o zdravem načinu življenja, spodbuja razmišljanje o trajnostnem razvoju družbe, skrbi za okolje in k samostojnemu načinu prihajanja učencev k pouku, če je le možno. Ti prihajajo v šolo peš, s kolesi, skiroji, rolerji in skupinskimi prevozi. Za pouk so veliko bolj pripravljeni, saj se razgibajo in nadihajo svežega zraka. Pot v šolo je varna, učenci imajo odsevne jopiče, za dodatno varnost skrbijo tudi starejši občani in učitelji, ki redno, vsak petek, spremljajo otroke. Prednost peš busa je, da so starši neobremenjeni z jutranjim razvažanjem, učenci opravijo dobro in koristno delo, spoznavajo cestnoprometne predpise prav tako pa na poti uživajo v družbi svojih vrstnikov.

Spodbuja se osebnostni in socialni razvoj otrok, predvsem pa se krepi njihova neodvisnost s prijetnimi sogovorniki, ki jih na peš busu na poti do šole ne manjka. Ob vedno večjih obveznostih in hitrejšem tempu življenja velikokrat pozabimo na pristnost medčloveškega pogovora, na njegovo živost in besedno razgibanost, zato je pomembno, da si vzamejo čas za sočloveka.

Že samo tako, da v petek ne prižgemo avtomobila za prevoz otroka v šolo, lahko pomagamo zmanjšati količino škodljivih izpustov v okolje in izkažemo skrb za naravo. V prvih tednih na začetku šolskega leta je bila udeležba na »peš busu« veliko številnejša kot sedaj, ko se šolsko leto nagiba h koncu. Poskrbimo in spodbujajmo otroke čez vse šolsko leto za aktivno udeležbo na poti v šolo. Zavedajmo se, da vsak majhen korak v naši skupnosti pomeni veliko odločitev k skupni odgovornosti.

Projekt ima pozitiven vpliv na okolje, prav tako zbuja zanimanje pri drugih prebivalcih Črne. S pešačenjem, zgodnjim razvijanjem zdravih navad in vzgojo ozaveščenosti glede zdravega okolja in življenja učencem krepimo občutek odgovornosti in pripadnosti.

Prav vsak učenec, ki se zadnji delovni dan v tednu odpravi v šolo s »peš busom« lahko poskrbi za dobro družbo vseh generacij, ki se tega udeležijo.

Napisala: Polona Krajnc, prof. slovenščine

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)