V ponedeljek, 16.10.2017, je na OŠ Črna na Koroškem potekal tehniški dan z naslovom Promet. Učenci so obiskali številne delavnice, poslušali navodila izkušenih policistov ter obnovili pravila varnega ravnanja v prometu. Učenci so poslušali predavanje o varnem ravnanju pešcev in kolesarjev. Ogledali so si policijski avto ter zaščitno obleko in opremo policistov in opremo posebne enote, še posebej zanimiva pa sta jim bila solzilec in neprebojni jopič, nekaj trenutkov pa so preživeli v zaprtem delu policijskega kombija.

Lahko so se usedli tudi na policijski motor, ki je pogosto uporabljen na intervencijskih vožnjah ter obiskali popolnoma temen tunel, ki je nosil ime Bodi viden ter v njem spoznali pomembnost nošenja kresničk in drugih odsevnih teles.

Pri naletnih tehtnicah so učenci spoznali, kakšna sila bi delovala nanje pri trku s hitrostjo 30, 50 in 90 km/h ter že tisočič slišali za nujnost uporabe varnostnega pasu.

Učenci so poslušali tudi predavanje o pravilni rabi otroških varnostnih sedežev, katere morajo nujno uporabljati otroci, ki so nižji od 150 cm.

Ogledali so si tudi kratke filme o varnem ravnanju kolesarjev in uporabi kolesarske čelade ter nespametnemu ravnanju uporabe telefonov med vožnjo in pričevanju invalidov o njihovih prometnih nesrečah, ki so jim življenja obrnile na glavo.

Učencem bosta še dolgo ostala v spominu policijska psa, ptičarka Betka, ki išče prepovedane droge in pogrešane osebe ter belgijski ovčar Grint, ki lovi nepridiprave.

Ves čas se je po prizorišču sprehajala maskota Pasavček, učenci pa so po pločniku s spreji slikali prometne motive. Učenci tretjih, četrtih in petih razredov so se preizkusili tudi kot vozniki avtomobilov s spretnostno vožnjo po poligonu. Opazili so, da vožnja in hkrati še opazovanje prometnih znakov in upoštevanje le-teh, vendarle nista mačji kašelj.

Na koncu tehniškega dneva smo si ogledali še gledališko predstavo, ki so jo pripravili šestošolci. Njen glavni namen je bilo sporočilo, da je vožnja s kolesom brez čelade in kolesarskega izpita nevarna, nespametna in prepovedana.

Tehniški dan je bil raznolik in pester, dal nam je nova znanja, ki jih bomo kot skrbni udeleženci prometa vsakodnevno upoštevali, kajti zavedamo se, da nesreča nikoli ne počiva.

Učencem tretjega, četrtih in petega razreda je v spominu najbolj ostala vožnja z avtomobilčki, ostali učenci pa so svoje vtise strnili v likovne in literarne izdelke, ki si jih lahko ogledate v kolesarskem kotičku naše šole.

Andrejka Fajmut, Mihaela Goltnik, Marko Sonjak in Vesna Burjak

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)