Šole Unesco središča Slovenj Gradec smo se v petek, 1. 12. 2017, odpravile na strokovno ekskurzijo v Trst. Obiskali smo podružnici Večstopenjske šole »Vladimir Bartol« v Trstu: Srednjo šolo prve stopnje »Sv. Ciril in Metod« in osnovno šolo »Fran Milčinski« na Katinari. Gre za večstopenjsko šolo s slovenskim učnim jezikom, v okviru katere delujejo vrtci, osnovna šola (od 1. do 5. razreda) in srednja šola prve stopnje (od 6. do 8. razreda).

Ko smo prispeli v Trst, smo si najprej ogledali srednjo šolo prve stopnje na Katinari. Povabili so nas k pouku, kjer smo spoznali otroke, ki so bili zelo vešči v znanju jezikov. Otroci prihajajo iz družin različnih narodnosti in so bili sproščeni, olikani ter prijazni. Ogledali smo si njihovo šolo in bili postreženi s pico in ‘fokačo’ ter cimetovimi piškoti, ki jih je spekla njihova učenka.

Nato smo si ogledali še osnovno šolo od 1. do 5. razreda. Ker je podružnična šola, so učilnice zelo majhne, a prijetno domače.

Obiskali smo še slovensko knjigarno in zgradbo nekdanjega Narodnega doma. V Narodnem domu je danes Oddelek za mlade bralce NUK in Visoka šola modernih jezikov za prevajalce in tolmače. Ravnatelj Dijaškega doma Srečka Kosovela g. Gorazd Pučnik nam je predstavil dejavnosti le-tega in povedal še nekaj zanimivosti iz njihovega vsakdanjega življenja. Tam sta se nam predstavila tudi dva študenta (iz Makedonije in Srbije), ki sta vsak na svoj način povezana s Slovenijo in študirata v Trstu.

Sledil je še ogled mestnega jedra Trsta, po katerem so nas vodile učenke srednje šole prve stopnje s Katinare. Zaključili smo na mestnih stojnicah, ki so v znamenju miklavževanja in prihajajočih praznikov.

Preživeli smo lep dan, izvedeli in videli veliko novega, stkali prijateljske vezi. Bilo nam je zelo všeč in si želimo še več takšnih izletov.

Liza, Luna, Nevenka, Vita

Marija Rus

Foto: Liza Vesničar

         

         

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)