V ponedeljek, 7. marca 2016 smo na podružnični šoli Javorje imeli v okviru projekta Večerja pouk na malo drugačen način. Drugače je bilo že to, da smo se dobili popoldne. Najprej smo se z učenci pogovorili o pomenu zdrave prehrane, o tem, kako pomembno je, da se pri obrokih družina posede skupaj za mizo in preživijo ob hranjenju kvaliteten čas drug z drugim. Že ves teden prej smo govorili o privilegijih naših učencev, ki živijo na kmetijah, kjer jih, ko pridejo iz šole, pričaka topel dom, na mizi pa domače in toplo kosilo.

V okviru projekta Večerja smo k sebi na šolo povabili posameznike iz Kluba Korošcev Ljubljana, ki se še posebej zanimajo za kulinariko. Naš šestošolec Lenart jim je z učiteljico gospodinjstva za topel sprejem skuhal pravo koroško jed, ajdove žgance z ocvirki in belo kavo. Po tem, ko so se seznanili z jedjo iz njihovega otroštva, smo jim pripravili kulturni program, le tega sta popestrila učenca Niko in Lenart, ki sta zelo doživeto povedala zgodbo iz Koroških bajž, ki jih je zbrala in zapisala ga. Marta Repanšek. Ga. Marta nas je razveselila še s svojim obiskom. Povedala nam je zgodbo, povezano s štruklji in nas ponesla daleč nazaj v preteklost ter nas z novo verzijo pesmi Če študent na rajžo gre resnično nasmejala. Gospa Marta Kumer nas je naučila skuhati še »kločeve nudlne«, z učiteljico Mojco, ki je bila oblečena v folklorna oblačila, pa smo se naučili rajati prave koroške plese. Na harmoniko nas je spremljal bivši učenec Urh, kuharica Darja je gostom za slovo pripravila še lectova srca s spominskim sporočilom.

Zadovoljni in veseli so se gostje odpravili nazaj v Ljubljano, z učenci pa smo prespali kar na šoli. Ker pa smo imeli bralno noč, smo tokrat izjemoma lahko bedeli zelo dolgo.

Prilagam še odziv naših gostov, ki nas je iskreno razveselil.

Bojana Hudrap; pri projektu sta sodelovali še učiteljica Sabina Kovačič in učiteljica Mojca Kovač Piko

 

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)