MAJHEN UGRIZ, VELIK PROBLEM

 

Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, označuje dan, ko je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija. Vsako leto z izbranim tematskim poudarkom osveščamo ljudi o pomenu skrbi za zdravje. Letošnji Svetovni dan zdravja je namenjen nalezljivim boleznim, ki jih prenašajo členonožci (vektorske prenosljive bolezni). Že majhen ugriz klopa, mravlje, muhe lahko povzroči resno grožnjo zdravju.

 

Vektorsko  prenosljive bolezni v svetu predstavljajo 17 odstotkov vseh infekcijskih bolezni. Prenašalci, kot so muhe, klopi, uši, bolhe in komarji, prenašajo povzročitelje bolezni z okužene osebe (ali živali) na drugo osebo. Število prenašalcev narašča zaradi spremenjenih klimatskih razmer.

 

V naši regiji bomo ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja posebno pozornost namenili klopnemu meningoencefalitisu in lymski boreliozi. To sta vektorski bolezni, ki sta v našem okolju najbolj razširjeni, povzročitelje obeh pa prenašajo klopi. Nevarnost vboda klopa traja lahko že od februarja pa vse do novembra. Vsak klop sicer ni okužen, vseeno pa se je potrebno pred njimi zaščititi.

 

Ko pride klop na človeka, poišče primerno nežno mesto, kjer se na kožo pritrdi tako, da porine svoj »rilec« globoko v kožo. Vbod ne povzroči bolečine, zato so vbodi pogosto neopaženi, predvsem pri otrocih. Če je klop okužen, med sesanjem krvi na človeka lahko prenese povzročitelja bolezni.

 

Na sprehodih in izletih v naravo se zato pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, škornji, ruta). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na oblačilih laže opazimo. Namažemo se z repelentom, katerega vonj odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo.

 

Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čim prej previdno odstranimo. Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo.

 

Proti klopom se lahko tudi cepimo na Ravnah na Koroškem vsak ponedeljek, sredo in petek, po predhodnem naročilu.

 

Zapisala koordinartorka ZDRAVE ŠOLE Sabina Kovačič

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)