V soboto, 6. aprila 2019, je za učence in učitelje naše šole potekal EKO DAN − dan za zdravje in 10. dan za spremembe v Občini Črna na Koroškem. Sodelovali smo z dijaki SŠ Slovenj Gradec in Muta ter z gibanjem »Zdrava Črna«. Dejavnosti, v sodelovanju z občino in NIZJ-om, smo izvajali na šoli in stadionu NK Peca.
Eko dneva so se udeležili učenci od 1. do 9. razreda. Namen je bil ozaveščati učence, starše in širšo javnost o pomenu skrbi za naravo in okolje, v katerem živimo. Razlogov za onesnaženost je več. Eden izmed ključnih je zagotovo človek. Velikokrat se premalo zavedamo odgovornosti in posledic na področju varovanja okolja. Vsi skupaj lahko že z majhnimi spremembami poskrbimo in pripomoremo k boljšemu zdravju ljudi.
Uvodni motivacijski nagovor je imel Bogomir Dolenc, ekstremni športnik, ki teče v dobrodelne namene in zbira denarna sredstva za pomoč malim vitezom. Ultramaratonec je dejal, da bo ravno v ta namen letos tekel po cestah, ki so najbližje meji Republike Slovenije, s startom in ciljem v Črni. Zaveda se, da Črnjani radi tečejo, zato je vse skupaj lepo povabil, da se mu na teku okoli Slovenije tudi pridružijo, predvsem zadnjih nekaj kilometrov.
Tega dne je potekalo veliko različnih okoljsko obarvanih dejavnosti. Nekaj učencev se je odpravilo v Slovenj Gradec, kjer je bil organiziran tek po mestnih poteh za zdravje in smeh. Prireditev je letos potekala že 20. leto zapored. Ob dnevu zdravja jo je organizirala Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec. Z udeležbo so učenci poskrbeli za zdravje in zdrav način življenja.
Nekaj se jih je pridružilo čistilni akciji, spet drugi so odkrivali in iskali črne točke v okolici šole. Ločeno so pobirali odpadke in doprinesli k ohranjanju okolice. Dobro je, da vemo, da odpadki škodujejo naravi ter da z metanjem teh delamo škodo sami sebi. Prispevali smo tudi k urejenosti šole in njene okolice, spoznali šolski vrt in skalnjak, njegovo načrtovanje dela od priprave in setve do oskrbe ter spravila pridelkov z ustreznimi orodji, raziskali lastnosti in uporabnost rastlin, ki jih imamo običajno na šolskem ekovrtu. Obnavljali smo smerokaza in tablice za šolski vrt, jih obrusili, gravirali s pirografom, obnovili napise in prebarvali.
Uzavestili smo racionalno rabo materiala, tako da smo izdelovali vrečke iz raztegljivega starega blaga, ki ni več za uporabo. Predelali smo že uporabljeni izdelek in ozaveščali, da so reciklirane vrečke velika boljša in unikatna izbira kot plastične.
Z domačo izdelavo ekomil, zobnih krem, mazil za ustnice in pralnih praškov se vse več ljudi vrača nazaj k naravnim in ekološkim sestavinam. Z uporabo preverjenih receptov izdelujemo doma narejene izdelke za lastno porabo. Tudi mi smo ta dan izdelovali bistveno bolj zdrave, učinkovitejše, cenejše predvsem pa izdelke z znano sestavo. Ugotovili smo, da potrebujemo le malo spretnosti in volje z upoštevanjem osnovnih pravil, da si naredimo izdelek s preverjenimi sestavinami.
Izdelali smo drevo podnebnih sprememb, predvidevali smo njihove vzroke, iskali posledice zanje in uzaveščali pomen vpliva podnebnih sprememb na svoja življenja. Spremembe podnebja so se izrazito pokazale v zadnjih letih. Ljudje postajamo vedno bolj zaskrbljeni, vendar nas še vedno veliko premalo dojema, kakšne globalne spremembe nas čakajo v prihodnje.
V literarni delavnici smo izdelali plakat. Nanj smo lepili misli in verze o naravi, okolju, zdravju, sprejemanju drug drugega, toplini sočloveka, ki so jih napisali mimoidoči. S starejšimi občani smo se družili ob starih igrah, se z njimi pogovarjali. Ti so nam zaupali, kako so se oni igrali v svojih časih. Ob igrah gnilega jajca, skakanja z gumitvistom, trdnim mostom, kraji zemlje in drugimi smo se medgeneracijsko povezali, obudili stare igre in se navajali na delo v skupini. Fitkoti so skupaj z vrtcem pripomogli k sproščeni izvedbi iger in dobremu počutju vseh udeleženih. Z medsebojnim sodelovanjem so skrbeli za motivacijo in to vseskozi ohranjali na visokem nivoju. Skozi zabavo so spodbujali športne igre, ki dolgoročno prinašajo navado za zdrav življenjski slog.
Izdelali smo stenčas, s katerim smo želeli opozoriti na zaščito pred soncem. Zavedamo se nevarnosti pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Ta nam grozi predvsem na morju in smučanju, medtem ko pozabljamo na nujno in koristno vsakodnevno gibanje na sončni svetlobi. Kadar govorimo o zaščiti pred soncem, je dobro vedeti, kdaj se pravočasno umakniti v senco in kako se zaščititi. Stenčas si lahko pogledamo na steni pri stranskemu izhodu pri zobni ambulanti, preberemo še dodatne zanimivosti in napotke za pravilno zaščito.
Hvala vsem učencem, učiteljem, dijakom, sokrajanom in staršem, ki ste se udeležili EKO DNEVA – dneva za zdravje, in tako spodbujali medsebojno povezanost ter skrb za okolje.
Poskrbimo za ozaveščanje podnebnih sprememb, kajti posledice ravnanja današnjih generacij bodo vidne šele v prihodnjih letih. Storimo nekaj zase, za naravo in prihodnje generacije!
Napisala: Polona Krajnc, prof. slovenščine

Več utrinkov si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Fotografa: Matevž Rednak in Matevž Žlebnik

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)