Dan slovenske hrane obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Glavni namen je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Lokalno pridelana hrana je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava pa imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja tudi manj aditivov, dodatkov ter je bogatega in tradicionalnega okusa. Če uživamo lokalno, pripomoremo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe.
S tem praznikom damo v Sloveniji pridelani hrani pomemben pečat.
V okviru dneva slovenske hrane poteka na vseh šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk, ki je osrednji dogodek dneva. Na naši šoli smo ta dan obeležili s tradicionalno malico z rženim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolko. Učenci pa so se ob prihodu v šolo okrepčali s kruhom in medom.
Naj dan slovenske hrane postane prav vsak dan!