April, ki je v celoti posvečen knjigam in branju, smo s sedmimi strastnimi bralkami začele z udeležbo na zaključni prireditvi projekta Branje za mladi z imenom Izberi mi ime. Projekt, s katerim Koroška osrednje knjižnica dr. Franca Sušnika na Ravnah,  že 2. leto spodbuja mlade, naj berejo in hkrati z mamljivo nagrado vabi, naj predlagajo novo, izvirno, zanimivo, duhovito ime projekta. Gostja zaključne prireditve je bila letos slovenska mladinska pisateljica Janja Vidmar, oboževalka čokolade, potovanj in strašna ljubiteljica grozljivk. Na zanimiv način nam je predstavila eno izmed svojih potovanj po Mehiki in presenetila s kozarčkom mletih črvov, ki smo jih imeli priložnost poskusiti

2. aprila, na mednarodni dan knjig za otroke, smo na šoli organizirali izmenjavo knjig. K sodelovanju smo povabili bukvarno Ajta z Raven, ki nam je prijazno podarila par zabojev knjig, nekaj pa so jih za izmenjavo prinesli tudi učenci sami. Akcija je bila zelo uspešna in razmišljamo, da bi postala tradicionalna.

Za pridne bralce, sploh pa tiste, ki berejo vseh 9 let, nagrad ni nikoli preveč. Naši zlati bralci so se z letošnje zaključne prireditve, ki je kot vsako leto potekala v Družbenem domu na Prevaljah, vrnili nasmejani in zadovoljni. Gostja prireditve je bila Ljoba Jenče, pevka, pravljičarka in zbirateljica ljudskih pesmi.

Za piko na i smo zadnji dan pred prvomajskimi počitnicami brali do zgodnjih jutranjih ur. Noč v šolski knjižnici so preživeli učenci 3. triade, ki so usvojili bralno značko in tisti, ki obiskujejo izbirni predmet astronomija. Vedeli smo, da je velika verjetnost, da bomo ob knjigah zaspali in da bi vedeli, kje jih zjutraj ponovno odpreti, smo si že na začetku srečanja izdelali knjižne kazalke. Po obilni večerji smo se odpravili v telovadnico, kjer smo združili branje z gibanjem in znanjem. Učenci so vijugali med pravljicami in s pantomimo, opisom ali risanjem pozitivno presenetili v poznavanju avtorjev in njihovih del. Dejavnosti smo zaključili z astronomsko abecedo in s spretnim ciljanjem žoge na koš. Povezovali so astronomske pojme z njihovimi opisi in iskali nove smiselne “vesoljske” besede. Dogajanje v telovadnici nas je navdušilo in utrudilo, a nismo se dali. Kljub pozni uri in oblačnemu vremenu smo na šolskem igrišču z aplikacijo Star walk2 opazovali ozvezdja na nebu. Proti polnoči pa je bil  res že čas, da zadnje atome moči porabimo za to, zaradi česar smo se pravzaprav zbrali. Branje. Vsak se je s svojo knjigo zvalil v izbrani bralno-spalni kotiček, nekateri z lučko na glavi, drugi so si svetili s telefoni. Tako nekako … do treh zjutraj, ko so tudi najvztrajnejši padli v svet sanj …

Po zasluženem počitku in raznolikem zajtrku smo se razšli z novo idejo, kako preživeti bralno noč prihodnje leto. A je še ne izdamo!

Več utrinkov večera si lahko ogledate v galeriji.

Tadeja Forjan

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)