2. april je že od leta 1967 prav poseben dan za mlade bralce. Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je rojstni dan velikega pravljičarja Hansa Christiana Andersena izbrala za mednarodni dan knjig za otroke. Namen tega praznika je spodbujanje in ohranjanje ljubezni do branja.

Vsako leto ena izmed držav članic pripravi poslanico in plakat ob prazniku. Letos so sponzor praznika mladih bralcev ZDA. Poslanico Glasba besed je zapisala Margarita Engle, plakat pa je delo ilustratorja Rogerja Mella.

Glasba besed

Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži
visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi
vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.

Prevedla Nada Grošelj

 

Poslanica predsednika Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Marka Kravosa ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke.

V letošnjem letu obeležujemo 110-letnico rojstva so v Mestni knjižnici Ljubljana zasnovali bralnospodbujevalno akcijo Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov. Do konca letošnjega leta bomo otroke, mlade in družine navduševali za branje zimzelenih del Kristine Brenkove, dveh knjižnih zbirk, ki ju je zasnovala in živita še danes, to sta Čebelica in Zlata ptica, antologij, ki so z njo povezane, ter z izborom knjig, ki tematizirajo glasbo. K branju vabijo s 110 knjigami (povezava na seznam knjig), še vedno aktualnimi in vrednimi branja, ki kar kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove in k »besedam o glasbi«.

 

Pripravila: Tea Rotovnik

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)