Na prvi decembrski dan obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos jo zaradi epidemioloških razmer, ki so tudi okrnile dostop do preventivnih programov, pripenjamo na daljavo.

AIDS je kratica, ki opisuje sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti (ang. Acqired ImmunoDeficiency Syndrome). To je končna stopnja okužbe z virusom HIV – virusom človeške imunske pomanjkljivosti (v angleščini human immunodeficiency virus). Dejansko gre za poimenovanje stanja telesa, ki se ne more več braniti pred okužbami, saj ima uničen obrambni sistem.

Prvi primer so zdravniki opazili leta 1981 v Los Angelesu. Kmalu pa so o podobnih ugotovitvah poročali še iz drugih delov ZDA in zahodne Evrope. Trenutno se ocenjuje, da po svetu živi približno 38 milijonov oseb, ki so okužene z virusom hiv. Letno pa jih zaradi aidsa umre okrog 690.000. V Sloveniji živi 657 (do 22. 11. 2019) ljudi s potrjeno okužbo HIV. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa ocenjuje, da je realno število okuženih okoli 1000 prebivalcev Slovenije, saj jih petina ne ve za svojo okužbo.

Okužba je nalezljiva, najpogosteje pa do nje pride pri spolnih odnosih z okuženo osebo in ob izpostavljenosti okuženi krvi ali krvnim pripravkom, predvsem pri souporabi okuženih igel ob injiciranju prepovedanih drog. Možen je tudi prenos z okužene matere na otroka med nosečnostjo, v času poroda ali po porodu z dojenjem. Okužba preko sline, znoja, solz ali pika okuženega komarja ni mogoča. Zato je pomembno, da se prisotnosti te bolezni zavedamo in se pri spolnih odnosih ustrezno zaščitimo.

Pripnimo rdečo pentljo – na daljavo!

 

Več o tej temi si lahko prebereš v tem članku.

Zanimivi filmi s to tematiko, pa so našteti tukaj (ogled priporočamo skupaj s starši).

 

Prispevek pripravila: Neža Kos

 

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)