V torek, 29. 9. 2020, smo na OŠ Črna na Koroškem v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja raziskovali in ustvarjali. Kulturni dan, ki smo ga namenili raziskovanju življenja in dela znanih Slovenk ter Slovencev ali pomembnih zgodovinskih dogodkov, smo poimenovali Učim se raziskovati in ustvarjati, torej sem! 

Učenci prve triade so uživali ob poslušanju prekrasnih pravljic znane slovenske pisateljice Svetlane Makarovič, ki so jih ponesle v različne pravljične svetove. Kaj vse so ustvarili, si oglejte na fotografijah.

         

Očitno je Tone Pavček zelo priljubljen otroški oz. mladinski pesnik in pisatelj, saj sta ga izbrala kar dva razreda na šoli. Učenci 4. a so se podali v pravljični svet Jurija Murija, na zemljevidu sveta iskali celino, kamor ga je odnesla kokoška, in na risalnem listu ustvarjali noč v puščavi.

 

Kot se za prave Korošce spodobi, na seznamu znanih in pomembnih Slovencev ni manjkal koroški pisatelj Prežihov Voranc. Petošolci so ustvarjali na temo vsem znanih Solzic in nastali so res čudoviti izdelki.

   

Kako težko je postati pesnik za en dan? S tem vprašanjem so si belili glavo učenci šestega razreda, ki jim je bil v navdih pri pesniškem ustvarjanju Andrej Rozman – Roza. Ob prebiranju in poslušanju njegove poezije so spoznavali besedne igre, nonsense, estetiko grdega, humor ter vse to poskušali vnesti tudi v svoje pesmi.

     

Tudi sedmošolci so raziskovali življenje in delo pesnika Toneta Pavčka ter sestavili čisto svojo zelo izvirno igro S Tonetom Pavčkom po Sloveniji, ki so jo preizkusili tudi sami.

     

Malo dlje v zgodovino so se podali učenci 7. b, ki so raziskovali življenje in delo Janeza Vajkarda Valvasorja, ki se je kot znanstvenik ukvarjal z naravoslovjem, matematiko, zgodovino, geografijo in etnologijo ter umetnostjo.

 

Kot vsi vemo, je Črna na Koroškem znana predvsem po svojih vrhunskih športnikih, zato so se učenci osmega razreda posvetili zgodovini športa ter znanim slovenskim športnicam in športnikom.

        

Naša šola je razvojna šola v projektu I-novativna učna okolja podprta z IKT, zato so učenci zelo vešči dela s tabličnimi računalniki in različnimi aplikacijami. Devetošolci so tako v duhu digitalnih kompetenc raziskovali življenje in delo primorskega pisatelja Franceta Bevka ob 130-letnici njegovega rojstva ter ustvarjali različne izdelke.

 

 

Učimo se raziskovati in ustvarjati, torej smo! naj bo naš moto skozi celo šolsko leto …

Sergeja Gerdej

 

Galerija slik

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)