V petek, 20. 9. 2019, se je na Prvi osnovni šoli v Slovenj Gradcu odvijal UNESCO Mirovniški festival. Kot ena izmed šol, ki živi v skladu z UNESCO-vimi načeli, smo se ga udeležili tudi mi. Letošnje leto je namenjeno razumevanju PERIODNEGA SISTEMA. Organizatorji tabora so izpostavili predvsem naslednje elemente.

U uran – aktinoid; močan vir energije, ki v večino naših domov prinaša svetlobo in energijo.

Ne neon – žlahtni plin; brezbarven plin, ki se spremeni v slepeč oranžen sij, če ga spustimo skozi cev z visokonapetostnim tokom.

S žveplo – nekovina; smradne bombe, smrdeče noge, dihurjev smrad – številne od najneprijetnejših vonjev na svetu povzroča žveplo.

C ogljik – eden najpomembnejših elementov periodnega sistema. Je gonilna sila jedrskih reakcij na soncu in nas oskrbuje s svetlobo in toploto.

O kisik – eden najpomembnejših elementov v evoluciji človeštva. Sestavlja polovico mase planetove skorje in 86 % mase oceanov.

Dopoldne smo preživeli na šoli, kjer so se odvijale različne ustvarjalne delavnice. Dve smo pripravili tudi mi, iz origamija smo izdelovali ptice miru, izdelovali pa smo še zapestnice prijateljstva. Zaključek tabora se je odvijal v mestnem središču Slovenj Gradca, kjer so v zrak izpustili balon z otroškimi sporočili. Nato pa so vsi udeleženci še odplesali mirovniški ples. Preživeli smo prijeten, nasmejan mirovniški dan!

Več v galeriji

zapisala: Tea Rotovnik

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)