VTISI Z  MEDNARODNE KONFERENCE ŠOLSKA IN VRSTNIŠKA MEDIACIJA
 
thumb_Reica
 
V sredo, 12. 10. 2011, smo se udeležili prve mednarodne konference o šolski in vrstniški mediaciji. Konferenco so organizirali Svetovalno-izobraževalni center MI, School Mediation Associates in OŠ Rečica ob Savinji. V uvodnem delu smo prisluhnili ministru za pravosodje g. Zalarju in drugim govornikom, ki so prikazali stanje mediacije v Sloveniji. Sledile so delavnice za vrstniške mediatorje. Učenci so bili razdeljeni po posameznih skupinah. Vadili so mediacijo in komunikacijske veščine z igrami vlog. Popoldanski del delavnic je potekal v obliki odprtih vrat za udeležence strokovnega dela konference.
 

Vrstniški mediatorji so zapisali svoje vtise z delavnic.
Jaka: Prvič v življenju sem bil na mednarodni konferenci. Tam je bilo veliko učiteljev, otrok in politikov. Med njimi je bil minister Zalar. Imeli smo gosta iz Amerike gospoda Richarda. Na delavnici mi je bilo super, ker sem imel zelo duhovita mentorja. Tudi ostali učenci na delavnici so bili zanimivi in iz cele Slovenije. Lepo je bilo.
Kaja: Bilo je super! Na začetku me je bilo zelo strah. Povedali smo imena in se spoznali. Na koncu smo postali že pravi prijatelji.
Ana:  Ko sem izvedela, da ne bomo skupaj v skupini, mi je bilo nerodno in sploh nisem hotela zraven. A usoda je hotela, da mi učiteljica Dretnik ni mogla najti zamenjave in konferenca je bila neizogibna. Vse kar pa lahko rečempo tem doživetju, pa je hvala. Imela sem možnost spoznati druge mentorje, vrstniške mediatorje, njihov način dela, nove igre, ipd… Hkrati pa sem še bolj utrdila svoje mediacijske veščine in delo v skupini. Preživela sem res fantastičen dan in si nabrala novih izkušenj. Mislim, da sem pripravljena.
Urška: Ko smo se peljali v Rečico ob Savinji, me je bilo malo strah, kaj bomo tam počeli in kako se bom spoznala z drugimi. Na začetku smo dobili darila in priponko s svojim imenom. Nato pa smo odšli v svoje razrede. Smešno je bilo, ker se med seboj nismo poznali. Bila sem vesela, da sem spoznala druge vrstniške mediatorje, njihove običaje in narečja. Igrali smo igre vlog, vadili aktivno poslušanje in se igrali igre za spoznavanje.
Gašper: Ko smo bili v skupinah, sem spoznal veliko novih prijateljev. Igrali smo igre vlog in vadili mediacijske tehnike s drugimi vrstniškimi mediatorji. Po delavnicah smo šli gledat po stojnicah.
Učencem vrstniškim mediatorjem, pa tudi šolskima mediatorkama, ki sva izvajali delavnice, je udeležba na konferenci ponudila koristne izkušnje pri izvajanju šolske in vrstniške mediacije.
 
Vtise strnila Jasmina Dretnik, prof.
(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)