Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije.

Leta 1950 so si narodi Evrope še vedno prizadevali, da bi odpravili strahotne posledice druge svetovne vojne, ki se je končala pred petimi leti. Evropski voditelji so bili odločeni preprečiti novo vojno. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu 9. maja leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med evropskimi narodi. Njegov predlog predstavlja začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Dan Evrope je eden od simbolov Evropske unije, ki ga je Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986 v spomin na Schumanovo deklaracijo.

Na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=3hGeOBam7ug si lahko ogledate kratek filmček o nastanku Evropske unije.

Vsako leto na ta dan institucije EU v začetku maja v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti. Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, posluša glasbene koncerte in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU. Letos bodo zaradi izrednih razmer vsi dogodki potekali na spletu in televiziji. Več o tem si lahko preberete na povezavi https://ec.europa.eu/slovenia/events/europe-day_sl in poiščete tudi kaj zase. Vabimo vas, da na uradnem spletišču Evropske unije obiščete Kotiček za učenje, kjer se lahko zabavate z igrami in kvizi ter preverite svoje znanje o Evropski uniji: https://europa.eu/learning-corner/play-games_sl.

V Evropi 9. maja praznujemo tudi dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Na ta dan leta 1945 je začel veljati sporazum o brezpogojni kapitulaciji Nemčije, ki so ga podpisali dva dni prej v Reimsu. Tako se je v Evropi tudi uradno končala druga svetovna vojna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 225 obiskov, današnjih obiskov 1)